keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Taimien kasvattelua 


Ei ikinä pitäisi mennä puutarhakauppoihin. Kasvit on aika vastustamattomia. Vaan eipä sitä multaa viitsi verkkokaupasta tilata. Erehdyin katselemaan sivulle Bauhausissa ja eiköhän käsiin liimautunut iso sitruunapuu, jossa oli melkein nyrkin kokoisia sitruunoita. Jospa tällä kertaa en saanut kaupan päälle örkkejä. Kaksi vuotta sitten kevät meni taistelussa harsosääskiä vastaan. Se mullanvaihto ja taimien eloonjäämistaistelu ei unohdu koskaan. Oli järkyttävä työ. Ja aina vaan möyri pieniä toukkia mullassa.

Laitoin sitruunapuun keittiön ikkunalle. Paikka on valoisa, joskin suoraa valoa saa vasta iltapäivällä. Talvella lämpötila laskee ikkkunalla alle 15 asteen ja siitä taitaa sitrukset tykätä. Melkein kuusi vuotta siinä kasvoi calamondin, pieni mandariinipuu hyvällä menestyksellä. Se sai siirtyä eri ikkunalle. Jospa ei suutu muutoksesta.

Bauhausin sitruuna keittiön ikkunalla. Paikka on viileä ja valoisa. 

Chilit, paprikat, tomaatit ja yrtit on hyvässä kasvuvauhdissa. Tomaatit on jo 20 cm korkeita ja vaatisivat kohta ison purkin. Tänä vuonna on paprikoita ja chileja seitsemää  ja tomaatteja yhdeksää eri lajiketta.Tomaatit näköjään viihtyy sanomalehtipoteroissa, kohta ne vaan vaatii suuret ruukut.
 Tänään lannoitin niitä ensimmäisen kerran. 


Tilasin amazonilta kaksi yrttiruukkua (20x20x7,5). Ehjänä tuli perille. Harmillisen vähän hienoja ruukkuja kaupoissa. Yrtit tuli istutettua aika tiiviisti, varmaan joudun jakamaan niitä jossakin vaiheessa. Purple ruffles basilica näyttää aika kivalta. Muutaman purkin kasvatin steviaakin. Tosi makeita lehtiä, mutta aika hidaskasvuinen. Yrtit ja salaatit kasvaa Kekkilän Vihervalon alla. Iltaisin koko takapiha loistaa violettia valoa. Ei kovin esteettinen. Pitäisi löytää siihen päivänvalolamput.


Koko kevään olen hakenut maakellarista tulppaaneja, helmililjoja ja muita kukkivia sipuleita. Ostin syksyllä -70% alennuksesta sipuleita. Laitoin ne ruukkuihin maakellariin. Maakellarissa selviytyy talvesta myös daalian juurakot. Yksi juurakko siellä tällä hetkellä talvehtii. Istutin helmikuussa daalioita siemenistä. 20 pikkupurkkia kasvamassa. Latvoin ne viime viikolla. Jospa niistä tulee monivuotisia niin kuin juurakkoina myytävistä. Ainakin edullisempaa istuttaa siemenistä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti