tiistai 6. toukokuuta 2014

Viimeisiä kylvöjä sisällä

Seuraan malttamattomana sääennustuksia, niin kuin jokainen taimien kasvattaja tähän aikaan vuodesta. Joku ennuste lupasi toukokuulle lämpimiä öitä ja niinpä innostuin kylvämään jo maissit ja spaghettikurpitsat. Ylioptimistisesti uskon, että pakkasyöt päättyvät tällä viikolla, vaikka niitä voi tulla vanhan kansan mukaan vielä 10. kesäkuutakin. Mutta viime vuonna ei tullut. 

Kylvin maisseja suurinpiirtein 150 kpl. Pusseja jäi vielä muutamia ja ajattelin nekin kasvattaa, jos tilaa jää. Ollaan sitten maisseissa, jos kaikki menee nappiin. Lajikekin pitäisi olla näille leveysasteille hyvä. Alaskassa kehitetty perinnemaissi Yokon Chief Sweet Corn. Kasvatusaika 55 vuorokautta, mutta lyhyen päivän kasvina kasvatusaikaan saa varata hiukan enemmän aikaa. Maissilla esikasvatusaika on vaan 2 viikkoa. Pitäisi siihen mennessä saada penkit kuntoon. Ostin lidista niille pari kasvitunnelia, jos viileitä öitä jatkuukin.

Ensimmäistä kertaa kokeilen spaghettikurpitsaa. Esikasvatusaika on kai 3-4 viikkoa. Eli ehkä pidempi kuin kesäkurpitsalla ja siksi laitoin ne jo. Kesäkurpitsat taidan laittaa vasta kasvihuoneeseen esikasvatukseen. Ne ehtii ihan hyvin, jos toukokuun puolessa välissä laittaa siemenet itämään. 

Yrtit kasvaa hienosti. Luulin jossakin vaiheessa kevättä, ettei sitruunaminttu itänyt. Joku muu ei sitten itänyt, koska sitä minttua löytyikin useampi purnukka. 

Tomaatit ei voi ihan niin hienosti. Joku tauti vaivasi muutamia taimia ja heitin ne menemään. Saattoi se tauti olla kuivuuskin, kuuma ja kuiva huoneilma. En halua uskoa, että se oli lehtipolte, vaikka se ihan siltä näyttikin. Katkoin terveimpiä latvoja veteen juurtumaan. Kurjinta olisi huomata, että se tappaisi loputkin tomaatit. Timjamia

Oregano kasvaa hyvin.

Chilit ja paprikat kukkii mahtavasti.  Ne eivät näytä olevan niin tarkkoja kasvuolojen suhteen. Cayannessa on jo useampi pieni chili kasvamassa.
Maanantaina sain kunnostettua pajulavoja. Ihmeesti paju kestää lavan reunoina.  Taitaa olla lavoilla kolmas vuosi menossa.  Tänä vuonna on sitten three sisters gardenin vuoro siirtyä ainakin suurimpaan lavaan.
Ostin viime keväänä parsan juurakoita ja muutama juurakko ainakin on selvinnyt. Samoin talvehti Alexandra -valkosipulit. 


Valkosipulin versot on herkullisia. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti