torstai 11. heinäkuuta 2013

Keskikesää kai se vielä on...Harvakseltaan on tullut käytyä täällä. On niin mahtava kesä ollut, ettei juuri puutarhasta ole viitsinyt sisälle tulla kuin pakolliset asiat hoitamaan.

Keväällä 8.4. oli aikomus tehdä päivitystä tänne:

"Saladin kurkun siemenet meni itämään ja melonien (petit gris de rennes, sweet siberian ja sugar baby). Toiveissa lämmin kesän alku. Saapa nähdä oonko kasvihuonekurkun kanssa vielä ongelmissa jos ei lämpöä tulekaan. Loput kurkut laitan parin viikon päästä.
Tomaatit, chilit ja paprikat alkaa kohta kukkimaan."

No se lämmin alkukesä tulikin. :) Kaikki siemenet itivät tosi hyvin. Hyvä apulainen idätykseen oli idätyslautta, jonka bongasin hyötykasviyhdistyksen facebook -sivulta. Ja varmaan toinen hyvä apu on kasvihuone.


Tulppaanit kukki hienosti ja palmukin pärjää ulkona.Ensimmäinen lämmin kesäinen ilta 13.5. Tästä lähdettiin...
... ja nyt ollaan tässä. Kuva 10.7. Kello on suunnilleen saman verran kuin yllä olevassa kuvassa.


Laitoin pavut jo toukokuun puolessa välissä itämään ja kaikki iti tosi hyvin. Tein "three sister gardenin" vanhoista laudoista. Laitoin siihen neljää eri papua, golden bantam- maissia ja kolmea erilaista kesakurpitsaa. Golden bantam on perinnemaissi, ei  hybridi. Vielä ei maissi kuki. Jospa loppukesä olisi lämmin. Golden bantamin pitäisi olla aika aikainen laji. Tänä vuonna maissien kasvu on mahtavaa. Ei lopu vesi ja ravinteet kesken. Laitoin niille alkukesällä kompostia ja kompostoitua hevosenkakkaa. Pariin kertaan olen lisännyt paksusti ruohosilppua. Nehän tykkää multauksesta niin kuin peruna. Ja "varkaat" olen poistanut.

Toissa vuonna kasvatin heinäkuun alkuun asti North star F1-maissit kasvarissa ja ne oli jo tulossa kattoikkunoista ulos, kun kannoin ne pihalle. Ensimmäiset maissit syötiin 24.7. Ja ne oli pistetty maahaan samoihin aikoihin kuin tämän vuoden golden bantamit.

Viime vuosi oli kylmä ja saatiin vain muutama maistiainen elokuun alkupuolella. Viime vuonnakin maissi vietti osan kesää kasvihuoneessa.

Jos tänä vuonna ei saada maissia, niin kaipa sitä sitten joutuu Monsantoa tukemaan ja ostamaan hybridi- maissia taas. Olosuhteet on ainakin olleet harvinaisen hyvät.

Three sisters garden 9.6.

Nyt alkaa olla jo ahdasta. Kuva 10.7.

Kurkkuja ollaan jo syöty varmaan parikymmentä, ensimmäiset juhannus viikolla. Helteellä home karsi kasvihuoneesta joitakin pois. Harmi, että hyviä alkuja meni kakri melonilta, kun päävarsi homehtui. En taida enää laittaa sitruunakurkkua kasvihuoneeseen. Yhden jo heitin ulos kasvamaan. Onneksi on siirrettävät laatikot. Se tukkii lonkeroillaan kaiken ja tiputtelee homehtumaan kukkia. No ehkä laitoin ahneuksissani kasvihuoneen liian täyteen...


Kakri meloni eli armenian yard long cucumber.

Ensimmäiset kesäkurpitsat on syöty. Red russian- lehtikaalta ja Nero di toscana -palmukaalta on jo pakastimessa. Kumpiakin suosittelen! Red russian on tosi rapea verrattuna aikaisemmin kasvattamiini hybridi-lehtilkaaleihin, joita pystyi syömään vaan silputtuna. Tuo käy vaikka salaatteihin.

Kaaleista vielä sen verran, että on muuten melkoinen kasvatusurakka tänä vuonna. Taas illalla kävin nistimässä kaalikoin toukat. Myrkytin Bioruiskute-S:llä ne juhannuksen jälkeen, kun ne oli ilman suojaa pellolla. Sen jälkeen pistin kaikkiin pellolla oleviin kaaleihin harsot tiukasti päälle. En tiedä oliko siitä mitään apua. Joka kerta harson alla lentelee niitä. En kyllä meinaa hävitä taistelua!Tässäpä tältä erää. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti