lauantai 10. elokuuta 2013

SadonkorjuutaNyt tomaattisato alkaa olla parhaimmillaan. Keltaiset Taxi yellow tomaatit ovat kyllä tosi hyviä. Hedelmäisiä, makeita ja ei juuri happoa ollenkaan. Raidalliset Early Siberian tomaatit on hienoja katsella. Maku ei ehkä ole suosikki. Ne menee pitsassa hyvin. Mustissa kirsikkatomaateissa on makua. Kypsinä, jos niitä ehtii odotella, on todella makeita. Mehukkaat häränsydämet kuuluvat kestosuosikkeihin.

Pizzapäivä.

Early Siberian


Häränsydän, pihvitomaatti

Taxi YellowSadonkorjuu on mukavaa, jos sitä saa rauhassa tehdä, eikä innokkaat pikkukädet tee tuhoja. Kyllä harmitti, kun joku oli sörkkinyt kolme violettia kukkakaalta ja hyvässä kasvussa olevan romanescon. Romanescon alusta tuli sitten heti kermakastike.


Romanescon alkuOnneksi valtavissa romanescoissa, kukkakaaleissa ja parsakaaleissa myös lehtiruodit on hyvänmakuisia. Ehkäpä juuri silloin, jos kukinto ei ole päässyt kasvamaan isoksi. En tiedä olisiko sitten myöhemminkin... Silppusin ison määrän lehtiruotia uunipelleille ja pakastin. Jäädyttyä kaadoin rouheen pusseihin. Hyvää keittoihin ja kastikkeisiin ainakin.


Lehtiruodeista tehtyä silppuaMaissi sato näyttää lupaavalta. Johtuisikohan pavuista juurella, ettei yhtään lehteä ole mennyt vielä keltaiseksi. Typpeä riittää. Kasvatin 40 maissia ja moneen on tulossa jopa 4 tähkää. Saapa nähdä jaksaako tehdä kaikki ja ennen kaikkea riittääkö lämpö kypsyttämään maissisadon.


Maisseissa on 2-4 tähkää tulossa.


Avomaalla maakellarin seinustaa vasten kasvaa Zilga kolmatta vuotta. Terttuja tuli neljä tänä vuonna. Hyvää vauhtia kypsyvät.


Zilga


Kurkkusato on mahtava. Joka päivä kypsyy valtavasti. Alkaa olla jo enemmän kuin tarpeeksi. Heinäsilpun päältä on mukava poimia puhtaita kurkkuja.


Avomaankurkkuja


Paprikat ja chilit on kasvaneet tänä kesänä hyvin. Home ei niitä ole vaivannut, niin kuin viime vuonna. Yksi makea Cubanelle pääsi punastumaan. Muutama Californian Wonder on ehtinyt muuttua punaiseksi myöskin. Muuten ne menevät jo vihreinä tasaiseen tahtiin salaatteihin ja lämpimiin ruokiin.

Cubanelle paprikaUuden seelannin pinaattia saa pakastaa joka päivä. Sen lonkerot on vallanneet yhdesta pajulavasta lähes puolet. Eilen tehtiin pinaattilättyjä. Pitäisi käydä ostamassa hyvä kattila, jossa pinaattikeitto ei pala pohjaan. Tietäisi vaan minkä. Teflonitkin on niin surkeita. Ei ne kestä paria vuotta kauempaa, ainakaan minun käytössä.

Uuden seelannin pinaattiPurjot ovat hiukan honteloita tänä vuonna vaan eipä ole vielä sipulikärpänen löytänyt porkkanan ja persiljan välistä. Ehkä paikka kasvihuoneen eteläisessä päädyssä on liian kuuma ja kuiva. No onhan niillä vielä aikaa kasvaa.


Purjoa, porkkanaa ja persiljaaLaitoin heinäkuun alussa uudet retiisit. Ensimmäinen erä meni tuholaisten suuhun. Nytpä ei suojan alle ole löytänyt monikaan öttiäinen.


Suojan alla kasvaneita retiiseja.Laitoin retiisien kanssa yhtä aikaa Pak-choita pinaattikiinankaalta. Se on lyhyen päivän kasvi. Olisi voinut ehkä hiukan myöhemminkin kylvää. Kasvaa nopeasti ja muutama näyttää alkavan kukkimaan. Tosi kivannäköinen ja mehukas. Hyvää salaattiin.

Pak-Choi pinaattikiinankaaliEnsi vuonna kasvatan kyllä loputkin ponpon-daaliat. Siemenestä kukkii ihan yhtä hyvin kuin juurakosta. Hienoja palloja.  Keltaisia, valkoisia, punaisia, tumman punaisia ja vielä kaksi kasvia avaamatta terälehtensä. Peittää kaiken eikä jätä rikkaruohoille tilaa. Yksinkertaiset daalitkin ovat kauniita ja kukkivat runsaasti. Niiden kukat ei vaan nouse niin korkealle.


Ponpon-daalioitaPosti toi jonkun lehden välissä ilmaispussin kesämalvaa. Kivasti kukkii kasvimaalla.

KesämalvaLaitoin muurin päälle kasvamaan kolmenlaista tuoksuhernettä. Nyt ne kukkivat ja tuoksuvat kuin ruusut.

Tuoksuherneet muurin päällä.3 kommenttia:

 1. Oi miten paljon saat satoa ja ihania kukkia ! Pon-pondaaliasi ovat näyttäviä !
  Pidän itsekin U.S. pinaatista, se on parhaimman makuista. Ja siitäkin hyvää, kun nypittyjen lehtien tilalle kasvaa uusia lehtiä.

  Katsoin, että sinulla on kastelujärjestelmä kasvihuoneessa. Pitäisi itsekin sellaiseen investoida ensi kesänä. Pitääkö siihen liittää vesijohtovesi vai pystyykö käyttämään kerättyä sadevettä ?

  VastaaPoista
 2. Hei eija, Se on blumatin kastelujärjestelmä. Kasvit tykkää kun lämmintä vettä tulee pikkuhiljaa. Mulla on iso musta muovisäiliö hiukan korkeammalla rinteellä. Valuu sieltä itsekseen. Voi myös liittää hanaan tai käyttää sadevettä. Helpottaa kastelua ja voi välillä lomaillakin, jos vaan malttaa. :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä kuitenkin suodattaa sadevesi verkon läpi ettei roskat mene tukkimaan pieniä putkia. Tänä keväänä ennen uudelleen asennusta puhalsin myös putket paineilmalla. Nopeutti huomattavasti aloitusta verrattuna edelliseen kevääseen. Oli yksi ampiainenkin työntyneenä yhteen putkeen. Olis siinä saanut valuttaa vettä. Kastelujärjestelmähän poistetaan aina syksyisin. Ei taida saviporkkanat kestää pakkasta, kun vettä täynnä.

  VastaaPoista