sunnuntai 25. elokuuta 2013

Syksyn tuntua


Auttamattomasti syksy vaan saapuu. Kasvihuoneessa alkaa kurkut ja tomaatit olla parhaansa nähneet, vaikka kyllä sieltä satoa vielä tulee. Erityisen hyvin voi vielä paprikat ja chilit. Kurkuista tulee pullon mallisia, liekö kärsivät kylmistä öistä. Sitruunakurkkukin tekee hiukan hitaammin hedelmää.Elokuun aurinko paistaa jo selvästi matalammalta.Tein mielettömän urakan kaalikasvien hoidosssa tänä vuonna, mutta nyt saa sitten nauttia sadosta. Erityisen hyvin on kasvanut romanescot, violetit kukkakaalit ja parsakaalit. Hiukan on näkyvissä valkoisiakin kukkakaalin kukintoja. Jospa jaksaa vielä kasvattaa kunnon kukinnot, ettei tarvi pelkkiä lehtiruoteja pakastella. Punainen parsakaali kasvaa mahtavasti, muttei mitään kukkaa ole näkyvissä. Törmäsin netissä tietoon, että alalehtien poistaminen voisi auttaa. Täytynee kokeilla heti huomenna.

Aloin tehdä jo ensi kevääksi lisää penkkejä. Taidan kiertää kasvimaan pajuaidalla ja istuttaa siihen erilaisia papuja ja herneitä. Ruusupavuista säästän nyt siemenet jo ensi vuoteen.Ruusupapu
Alma paprika, hiukan tulisen makuinen.


Sitruunakurkun sivuhaarat kulkee huonekasvien välissä. Erityisesti palmut ja mehikasvit innostuu kunnolla kasvamaan siellä. Sitruunapuu ei kuollut, vaikka niin pelkäsin. Kasvatti neljä uutta sitruunaa ja kukki toisen kerran. Sen tuoksu oli kyllä huumaava heinäkuun lopussa. Lauantaina muutin huonekasvit takaisin sisälle.
Taistelu kaalimatoja vastaan on sitten ohi ja voitettukin. Enää ei mikään jyrsi lehtiä. Ei voi verrata kasvua viime vuotiseen, jolloin heinäsilppua ei juuri laitettu. Harmi, etten tainnut ottaa viime vuotisesta kurjasta kaalimaasta kuvaa.Nyt riittää heinäsilppua, kun mönkijän perässä vedetään niittymurskainta ja heinänkeräintä. Onneksi on iso pelto. Ei lopu silppu kesken.Romanesco kaalimaalla......ja punnittuna 970 grammaa. Olipa vaan kasvattamisen arvoinen! Vielä olis pari kymmentä kasvia jäljellä. Niissä on vaan hiukan pienet kukinnot vielä. 
Kyssakaalta syödään aina, kun jaksetaan pellon perältä hakea.  Menee raakana ja uunijuureksina.
Mini paprikoita. Makeita, mutta tosi pieniä. Paprikasato on ollut tänä kesänä loistava. Californian wonderia ollaan syöty melkein joka päivä. Samoin cubanelle on tehnyt hedelmiä hyvin. Rypäleet alkaa olla kypsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti