torstai 3. huhtikuuta 2014

Huhtikuun esikasvatus

Sain syksyllä tehtyä kukkapenkin kivikäytävineen loppuun. Kunhan ilmat lämpenee, harjaan kivien väliin betoni-hiekkaseoksen. 

Kivipolku odottaa betoni-hiekkaseosta.

Kylvin syksyllä monenlaista porkkanaa, mustajuurta ja tilliä. Aika jännä nähdä oliko työ turhaa. Niin monta kertaa talven mittaan penkit oli paljaana. Sade kasteli ja väliin jäätyi. Ainakin on komeat, korkeat penkit valmiina, jos mitään ei nouse.

Tänään laitoin itämään hyötykasveista kaalit, melonit ja kasvihuonekurkut. Koska maaliskuussa itämään laitettua sitruunaminttua ei löydy mistään, laitoin myös sitäkin.

Kesällä saa taistella entistä suuremman kaalimaan kanssa tuholaisia vastaan. Viime vuonna kaalikoita oli kyllä kiusaksi asti, mutta litistelin sen toukkia sen verran ahkerasti, että sainkuin sainkin aika mahtavan kaalisadon. Sen verran viime vuodesta taas viisastuin, että harson laitan päälle saman tien, kun taimet istutan maahan. Vanha iso akvaario on huippu paikka kasvattaa kasvattaa kaalin taimia. Ainoa miinus on liikuttelu, ihan kevythän se ei ole. Kannan sen yleensä kasvihuoneeseen jo toukokuun alkupuolella ja ulos kunhan yöpakkaset on ohi.

Laitoin itämään Purple vienna kyssakaalia. Moni kehui nettikeskusteluissa suureksi kasvavaa superschmeltz -lajia. Niinpä tilasin sen siemeniä.

Purple Vienna kyssäkaali

Kukkakaalia on sitten limen väristä, kahdenlaista valkoista (Speedy ja Iqloo), violettia ja romanescoa.

Romanescoa riitti viime kesänä pakastimeenkin.

Tänä kesänä kokeilen limen vihreää italiaista
Verde di macerata -kukkakaalia.

Di sisilia violetto tuotti myöskin hyvin.

Mahdollisesti Iqloo kukkakaali, vaikka hiukan muistuttaakin romanescoa.

Viime vuotinen Green sprouting parsakaali. Ostin lisäksi myös Waltham 29 -lajia.

Pajulavan tumman vihreät lehdet ovat Nero di toscana -palmukaalta. Pakastin sitä Red russian lehtikaalen kanssa niin paljon, että sitä riittäisi moneksi vuodeksi. Käytän niitä yleensä kaalilaatikkoon tavallisen keräkaalin kanssa. Hyvää se on myös keitoissa.


Laitoin itämään itsekasvattamistani Petit gris de rennes -meloneista ottamani siemenet. Aika näyttää tuleeko niistä mitään. Lisäksi laitoin Sugar Babya ja keltaista Sweet Siberiania. Toistaiseksi en ole onnistunut saamaan yhtään Sugar Babya. 

Petit Gris de Rennes -hunajamelonit


Laitoin myös Lilliput zinniaa, Sensation ja Fizzy Pink cosmoskukkaa sekä hiukan lisää Blue Mink sinitähtöstä. 


Fizzy Pink cosmoskukka (kuva: Premier Seed Direct)2 kommenttia:

  1. Aikamoiset kylvökset sinulla. Kukkakaalia en ole onnistunut vielä kasvattamaan ilman matoja ja syykin on selvä, en ole käyttänyt harsoa. Luivuin jo kaaleista matojen takia. Nyt mulla on jättikyssäkaalin siemeniä blogiarpajaisista, pakkohan niitä on kokeilla ;) En ole kans sugar babya saanut kasvatettua 5 cm suuremmaksi. Yksi puutarhuri käski tehdä niille pienoiskasvihuoneen alkukesäksi. Ja jättää yhteen versoon vain 1 tai 2 alkua kasvamaan sekä katkeisemaan versot 2-3 silmun takaa hedelmästä. (jos nyt oikein muistan ohjeet). Olen muuten unohtanut ostaa sokeribabyjen siemeniä, kun vieläkin tekisi mieli yrittää...

    VastaaPoista
  2. Kiitos viestistä! :) Harsojen lisäksi suihkuttelin kaalien juurille ja lehdille pariinkin otteeseen kesän aikana bioruiskute s:ää. Ja tosiaan noistakin huolimatta liiskasin toukkia useamman tunnin. Mun sugar babyt ei itäneet. Ehkäpä oli liian kuumat ja kuivat idätysolot. Pitää kokeilla uudestaan. Mutta nuo petit gris de rennesit lähti kasvamaan.

    VastaaPoista